Wilt u zelf leren hoe u uw eigen klokken kunt ontwerpen?

Ik zal hier uitleg geven over het zelf ontwerpen van een klok, zodat u makkelijker tot een prachtig ontwerp komt. De punten waar u het eerst aan moet denken zijn:

  • Afmeting van de klok
  • Soort Wijzers
  • Stijl & materialen
  • Uren en Minuten indicatie

Een goed klok ontwerp is altijd herkenbaar aan verschillende zaken, het belangrijkste hierin zijn de verhoudingen. De dikte van de wijzers is vrijwel gelijk aan de dikte van de uren en minuten indicatie (streepjes, cijfers en dergelijk) Maar ook de andere zaken zoals de dikte van de rand, komt overeen met de afstand van de uren en minuten indicatie en de rand van de klok.

Afmeting van de klok.

De afmeting van de klok is zeer belangrijk bij het ontwerpen van een klok. Bij een klok met een diameter van 30 a 40 centimeter is er geen probleem, maar bij een klok met een diameter van 60 cm en groter ontstaan er problemen. Dit omdat een normaal uurwerk bij wijzers van dit formaat al snel problemen kan leveren. Grote klokken hebben daarom vaak dunne of spitse wijzers,  de uren en minuten indicatie zal dan ook dun zijn of spitse hoeken hebben. Kijk bijvoorbeeld naar de TTD Giant 120 een zeer grote klok ( de grootste die op een gewone batterij werkt) doordat deze spitse wijzers moet hebben vanwege de afmeting is er voor gekozen om de cijfers ook spitse punten te laten hebben. Als hier voor een ander lettertype was gekozen bijvoorbeeld een Arial waarbij de cijfers dik zijn en geen spitse hoeken hebben was dit geen goed ontwerp geweest.

TTD Giant 120

Soort Wijzers.

Wijzers maken een klok pas echt een klok. Maar pas op, een verkeerd model wijzer kan enorm veel afbreuk doen aan een goed ontwerp van een klok. Denk hierbij alleen al aan de stijl. Een klok in een moderne strakke stijl met wijzers zoals bijvoorbeeld de Gare du nord 60 is natuurlijk een ramp.

Gare du nord 60

Een ander onderdeel is de lengte van de wijzers, bij een goed ontwerp sluiten de wijzers  mooi aan op bepaalde punten in de klok, bijvoorbeeld op het begin of eind van de streepjes of cijfers. Een goed voorbeeld hiervan is de

TTD Museum

De minuten wijzer stopt precies op het einde van de streepjes en de uren wijzer begint precies bij de uren indicatie.

Stijl en materialen.

Bepaalde Materialen horen bij bepaalde stijlen, zo zijn landelijke klokken vaak gemaakt van hout en  zijn moderne klokken vaak gemaakt van naturel aluminium of RVS. Kleuren zijn hierin ook zeer belangrijk. Bij landelijke klokken is het zeer gebruikelijk om off White te gebruiken, een landelijke klok met een strakke witte kleur is echt not done. Maar zo is een moderne stationsklok met een off white kleur ook niet om aan te zien.

GTG Time is Tight 30

 

Second Hand Paris 60

Uren en Minuten indicatie.

Ook hier in zijn verhoudingen zeer belangrijk. Zowel de lengte als dikte moet overeenkomsten hebben met de wijzer en andere delen van de klokken. Uren en Minuten indicatie is te onderverdelen in 3 soorten.

  1. Een gehele indicatie
  2. Alleen uren indicatie
  3. Geen indicatie

Een gehele indicatie.

De klok heeft zowel uren als minuten indicatie. Bij deze klokken zit ook vaak een seconde wijzer. Een seconde wijzer zonder minuten of seconde aanduiding wordt bijna nooit gedaan.

Alleen uren indicatie.

Dit zijn vaak de wat rustigere klokken. Hier worden vaak alleen cijfers gebruikt. Let wel op deze is de tijd minder nauwkeurig te lezen  als bij klokken met gehele indicatie.

Geen indicatie.

Dit zijn vaak moderne strakke klokken. Het meeste bekende ontwerp hierin is de Karlsson klok Little Big Time Black.

Karlsson klok little big time

Een strakke klok met alleen maar wijzers. Let wel op bij dit soort ontwerpen is het lezen van de klok erg onnauwkeurig. Ik hoop dat u iets heeft gehad aan dit artikel en uw klok ontwerpen hierdoor zullen verbeteren. Mocht je interesse hebben om je eigen ontwerp om te zetten in een echte klok. Kijk dan hier.

Klokkenpaleis of Timeprints

 

Ard Wijnen( Ontwerper GTG klokken)

Terug naar blog